Respiratoire therapieën onder één dak bij Westfalen Medical

“Wat zou het fijn zijn als we bij jullie terecht konden voor al onze aanvragen. Die opmerking hoor ik regelmatig als ik in gesprek ben met voorschrijvers over respiratoire aandoeningen”, vertelt Tim Louwiesse, longverpleegkundige en een van de vier accountmanagers van Westfalen Medical. “Ik ben dan ook heel blij dat wij voortaan in deze behoefte kunnen voorzien. Het veld kent ons als leverancier van medicinale zuurstof en alles wat daarbij komt kijken, maar sinds januari 2018 leveren we daarnaast therapieën voor CPAP/BiPAP, PEP en verneveling. Alles onder één dak, dat maakt het voor de voorschrijvers allemaal net ietsje gemakkelijker. Omdat je de aanvragen via één digitaal portaal doet is tijdwinst sowieso al een groot pluspunt. Blijft er meer tijd over voor de patiënt.”

CPAP inclusief 24/7 telemonitoring

Met genoemde tijdwinst is het lijstje van Louwiesse nog niet af. Westfalen Medical schudt de respiratoire markt flink op met nieuwe standaards. Het verschil ten opzichte van de bestaande therapieën zit hem vooral in de details. Telemonitoring bij CPAP is daarvan een voorbeeld. Op zich een bekend fenomeen: de leverancier die in de proefperiode af en toe, en voor de jaarcontrole op afstand, het apparaat van de patiënt uitleest om het gebruik en de effectiviteit te monitoren. Louwiesse: “Wij pakken het intensiever aan. Op ons dashboard op de customerservice monitoren we continue hoe de patiënt het apparaat de afgelopen nacht heeft gebruikt, hoe effectief de therapie is en of er sprake is van lekkage. Als we een kink in de kabel constateren, neemt een van onze OSAS-deskundigen dezelfde dag nog telefonisch contact op met de patiënt om het probleem op te lossen. Vooral in het begin is dat heel fijn, want voor veel mensen is het ontzettend wennen, zo’n lastig masker op je neus. En dat masker, dat steekt nauw. Ook als er geen problemen zijn, hebben we in de opstartfase een aantal keren contact met de patiënt om samen de ervaringen te bespreken en het gebruik te optimaliseren. Patiënten die het echt nodig hebben, verwijzen we voor hulp door naar de kliniek.”
Wat vooral ook gunstig is voor de patiënt, is dat hij de beste apparatuur van het moment in bruikleen krijgt, inclusief luchtbevochtiger en verwarmde slang. Gewoon gratis. Dat slaapt vanzelf al een stuk prettiger en voorkomt veel bijwerkingen.

Verneveling en PEP maken de cirkel rond 

De uitbreiding met therapieën voor verneveling en PEP maken de cirkel rond. De apparatuur wordt bij de patiënt thuis bezorgd. Een uitgebreide instructie zit daarbij in en verder krijgt opvolging de nodige aandacht. Louwiesse: “Voor CF-patiënten hebben we nog een extra service in huis. Desgewenst leveren we de medicatie mee.”

Met de frisse aanpak van Westfalen Medical is de kans van slagen van genoemde therapieën een stuk groter. Door hun fijnmazige, landelijk dekkend netwerk kan Westfalen Medical ook snel schakelen, als het nodig is wordt er binnen vier uur geleverd. Dat is fijn voor de patiënt en de voorschrijver. Dat de zorgverzekeraars heil zien in de nieuwe standaards, blijkt wel uit het feit dat Westfalen Medical voor de uitbreiding een contract heeft met nagenoeg alle zorgverzekeraars.

Vaste accountmanager

“Bij ons ‘alles onder één dak’ is een vaste accountmanager inbegrepen”, besluit Louwiesse. “Natuurlijk, we zijn de leverancier, maar we voelen ons meer en meer sparringpartner. Samen zoeken naar de beste oplossing voor de patiënt, dat schept een vertrouwensband. En nu dan niet alleen meer op het gebied van zuurstof.”

01-02-2018 door Wendy Mentink

Laatste nieuws

Respiratoire therapieën onder één dak bij Westfalen Medical

Respiratoire therapieën onder één dak bij Westfalen Medical “Wat zou het fijn zijn als we bij jullie terecht konden voor al onze aanvragen. Die opmerking hoor ik regelmatig als ik...

Lees verder