PEP (Positive Expiratory Pressure).

PEP apparatuur vergemakkelijkt het ophoesten van slijm bij patiënten met een longaandoening. Het gebruik zorgt voor een verlichting van benauwdheidsklachten veroorzaakt door vastzittend slijm. Hierdoor neemt de kans op ontstekingen af en zullen ook de benauwdheidsklachten minder worden.

Je hebt 2 soorten PEP.
1. Oscillerende PEP (Acapella choice, Aerobika, Flutter, Shaker en Pari OPEP).
Deze helpen bij het verwijderen van overtollig slijm uit de longen. Bij het uitademen zorgt een terugslagklep voor weerstand, wat de luchtwegen openhoudt. Onderwijl bevorderen zachte trillingen (vibratie of oscillatie) het losmaken en transporteren van het slijm naar de bovenste luchtwegen, van waaruit het opgehoest kan worden.
2. Niet oscillerende PEP (Threshold PEP en Pari PEP-S).
Met een gezichtsmasker of mondstuk ademt de patiënt rustig in en ademt vervolgens uit in een terug-slagklep tegen zachte weerstand. Het apparaat zorgt ervoor dat er meer lucht in de kleine luchtwegen komt waardoor er druk ontstaat om het slijm voorzichtig los te maken. Het is deze druk die uiteindelijk het slijm naar de grotere luchtwegen duwt, waardoor het makkelijker te verdrijven is.

IMT (Inspiratory Muscle Trainer), Threshold IMT.

IMT apparatuur heeft een éénwegklep met veer waarmee een weerstand geboden wordt om de ademhalingsspieren te trainen. Met de IMT worden de inademingspieren getraind. Dit zorgt voor een diepere en krachtigere ademhaling en vermindering van kortademigheid.

PEP en IMT (KIT PIPEP)
Dit apparaat heeft een dubbele functie.
• Het trainen van de kracht en het uithoudingsvermogen van de ademhalingsspieren.
• De inademing wordt niet belemmerd omdat in de inademingsopening geen weerstand zit. De uitademing wordt wel belemmerd doordat er door een kleine opening moet worden uitgeademd.